Новини ЦБС Централізована бібліотечна система Хмельницької міської територіальної громади Новини ЦБС Централізована бібліотечна система Хмельницької міської територіальної громади
    Про ЦБС
    Бібліотеки
    Читачам
    Ресурси бібліотек
    Віртуальні виставки
    Наша Україна
    Наше місто
    Літературна світлиця
    БібліоЖиття
    Фотогалерея
    Відеогалерея
    Проєкти та програми
    Контакти
    Карта сайту




    Пошук по сайту

     

    Хмельницька міська рада

     

      Головна » Про ЦБС » Новини ЦБС
    1 жовтня – Міжнародний день кави
    Ольга Войтюк, бібліотекарка ЦБ
    1 Жовтня 2020 р.

    1 жовтня – Міжнародний день кави. Цей день уперше відзначався 1 жовтня 2015 року. Міжнародна кавова асоціація (International Coffee Organization) тільки в 2014 році запровадила єдину дату для святкування в 75 країнах, що є її членами. Раніше День кави в Італії відзначали 17 квітня, у США – 29 вересня, у Бразилії – 24 травня.

    Батьківщиною кавового дерева вважають Ефіопію, провінцію Каффа. Колись у далеких походах сирі кавові плоди вживали торговці. З часом зерна почали смажити, щоб отримати сильніший ефект підбадьорювання. Із кавових зерен навіть робили вино. Значно пізніше зерна почали подрібнювати і заварювати.

    Існує цікава історія кави, пов’язана із іменем Юрія Кульчицького, українця, який працював у Відні перекладачем. У 1683 році турецька армія, яка у тривалій облозі тримала голодних і виснажених мешканців Відня, нарешті відступила. Перемогу над ворогом здобули завдяки українському козаку, родом із Львівщини. Міська рада нагородила Юрія Кульчицького срібною медаллю, подарувала йому не тільки гроші, будинок, а ще й 300 мішків кави. Українець вирішив відкрити у Відні кав’ярню «Під синьою пляшкою». Гіркий напій не дуже подобався людям, тому він почав експериментувати, додаючи мед, цукор і вершки. Так з’явився рецепт приготування «кави по-віденськи».

    В Україні перші згадки про каву датуються 1672 роком. Тоді у Кам’янці-Подільському турки відкрили першу кав’ярню. До Львова кава потрапила дещо пізніше. Це сталось після приєднання Галичини до Австрійської імперії.

    Кавових дерев, що дають зерна для напою, більше 90 видів, але основних є три: арабіка, робуста та ліберика. У зернах арабіки менше кофеїну, але більше ефірних олій, тому така кава більш ароматна, а в  її смаку відчувається кислинка. Робуста є міцнішою, оскільки має більше кофеїну, а сам смак її гіркуватий. Зерна робусти, як і ліберики, використовують для приготування сумішей або розчинної кави.

    У світі виробляється приблизно 70% арабіки та близько 30% робусти, відсоток ліберики незначний. Основні регіони вирощування кави – Центральна і Латинська Америка, Азія та Африка. На смакові властивості та аромат впливають кліматичні умови та типи ґрунтів країн, в яких росте кава. Велике значення мають висота плантації над рівнем моря, кількість застосовуваних добрив, способи збору врожаю, обробки кавових зерен, умови зберігання і обсмажування.

    Зерна найкращої якості збирають в Ефіопії із тих дерев, що ростуть на висоті 800-1800 метрів над рівнем моря. Напій цінують за терпкість, смакові відтінки лісових ягід, фруктів та різних спецій.

    Кращу в світі арабіку вирощують в Колумбії. У напої, виготовленому із великих відбірних зерен, відчуваються лимонна кислинка, карамель і какао, аромат  характеризують легкі фруктові нотки.

    Бразильська арабіка має більш простий, позбавлений характерних особливостей смак, проте є однією  із найбільш популярних сортів на планеті. Робуста, що вирощена в цій країні, дуже якісна. Найкращою ж вважають індійську робусту за її м’який смак та приємний, не надто яскраво виражений, аромат, в якому можна вловити нотки шоколаду або спецій.

    У тих країнах, де зростає кава, її і досі збирають вручну. Досвідчений збирач в день може зібрати до 7 кошиків бобів, кожен вагою до 100 кг. Оплата за цю роботу – від $2 до $10 за кошик. Після того, як зерна висушать і обсмажать, ціна кошика збільшиться до $ 110.

    Зелені необсмажені боби можуть близько року зберігатися в сухому прохолодному місці, не втрачаючи своїх смакових властивостей. Після того, як кавові боби обсмажать, їхні властивості починають зникати приблизно через дві доби.

    Кава – це продукт, який найбільше продають у світі. Існують різні традиції споживання цього ароматного напою. Італійці п’ють каву з цукром, мексиканці – з корицею, німці та швейцарці – з гарячим шоколадом, бельгійці – з шоколадом. Ефіопи додають у каву сіль, а марокканці – перець. На Близькому Сході в каву часто додають кардамон або інші спеції. Єгиптяни ж вважають за краще пити «чисту» міцну каву, додаючи в неї за бажанням цукор, молоко, вершки, кардамон.

    Справжніми кавоманами були О. де Бальзак, Вольтер, Н. Бонапарт, К. Лінней, В. Гюго, С. Далі, Ф. Шаляпін, Жорж Санд, Анна Ахматова. Л. ван Бетховен вважав, що найкраще кава смакує, коли на кожну філіжанку припадає 60 кавових зерен, тому рахував їх щоразу перед тим, як йому заварювали каву. Йоган Себастьян Бах написав «Кавову кантату», яка, пройшовши крізь століття, залишилася актуальною: її виконують найкращі вокалісти оперних та оперетних театрів. 

    Сьогодні кава є найпопулярнішим напоєм у світі. «Кeep calm & drink coffee!» – як полюбляють говорити американці.


    Філія №6
    Філія №6
    • Електронний каталог
    • Електронний каталог
    • Електронний каталог
    • Електронний каталог
    • Електронний каталог
    • Меню для книгоманів
    • Зростаємо професійно
    • Мистецька вітальня
    • Наші видання
    • Послуги ЦБС
    Книг багато не буває

    Пропонуємо Вашій увазі книги, які надійшли до бібліотек Хмельницької міської ЦБС у другому кварталі. Багато нових творів подільських та українських письменників, видання про спорт та інші.

    Якому жанру літератури Ви надаєте перевагу?
    детективи
    драми
    казки
    комедії
    легенди
    ліричні вірші
    пригоди
    трилери
    фентезі
    інше

    Слідкуйте за нами у
    соціальних мережах






    © ХМ ЦБС, 2010-2024 г.
       Офіційний сайт
    Україна, м. Хмельницький, вул. Подільська, 78
    www.cbs.km.ua            kmcbs.c@gmail.com
    Копіювання інформації можливе тільки за наявності згоди
    адміністратора, а також активного посилання на сайт.
    створення
    сайту
    Студія Спектр